26 de maig 2009

Els advocats i els temps que corren

Ja fa mesos que les revistes especialtzades en Dret van carregades d´articles que analitzen les repercussions que la situació económica actual té sobre els despatxos d´advocats. Hi ha opinions per a tots els gustos. Alguns creuen que la crisi no afecta negativament als despatxos, tot el contrari, entenen que és una situació beneficiosa, amb un augment de la litigiositat i que aquells
despatxos que sàpiguen posicionar-se en sortiran enfortits.



La gran majoria, però, entre els quals ens adherim, són de l´opinió que una situació de recessió económica no és bona absolutament per a ningú. Si bé és cert que hi ha àrees del Dret, com ara la mercantil o la laboral, que si poden patir un augment de casos, en general la litigiositat i l´activitat d´assessorament ha disminuït. La gent no disposa de diners i s´ho pensa molt abans d´invertir en un advocat privat, com ho demostra el fet que han augmentat les sol.licituts d´advocats d´ofici (19% en el Col.legi d´Advocats de Madrid, 20% en el de València i Barcelona).
Ha disminuit el nombre de divorcis i els que es tramiten són més conflictius; l´atur, les hipotèques i la situació del mercat immobiliari han fet disminuïr les demandes de divorcis. Pel contrari, s´ha produït un augment de les execucions hipotecaries i execucions per impagaments de pensions alimentícies o de les demandes de modificació de les mesures acordades en divorcis degut a un canvi de circumstàncies económiques.
En general, podríem dir que una cosa compensa l´altra.
A tota aquesta situació no hi ajuda la llastimosa imatge i percepció que en general dóna l´Administració de Justícia. Cada dia surten als mitjans de comunicació imatges d´expedients acumulats en jutjats que s´autoproclamen "desbordats" i les jutges amenacen amb noves vagues...
Tal i com posaba de manifest un cartell reivindicatiu als jutjats de Santa Coloma de Farners "menos Audis y más trabajar!".

7 de maig 2009

Nous models de família

No hi ha dubte de que l´actual model de família no es limita als cànons de la familia formada per pare, mare i fills i ssustentada en la base del matrimoni tradicional. La nostra societat ha anat establint nous models de família amb diferents característiques com ara famílies monoparentals, famílies formades per parelles homosexuals, parelles de fet, i un llarg etc, etc.
Per sort, el Dret en genenal, i especialment el Dret Civil Català, que ha estat molt pioner en aquest àmbit, han fet passos per donar cobertura i recolzament a aquests nous models de familia.
Per tots és coneguda l´aprovació de lleis com la d´unió estables de parella llei de parelles de fet) aprovada l´any 1998 o les recents modificacions al Codi Civil que permeten el matrimoni i les adopcions per parelles homosexuals, totes elles aprovades amb gran ressò mediàtic i no poques oposicions dels sectors més conservadors del nostre país, generant, si més no, un fort debat social sobre aquestes qüestions. També s´han aprovat lleis d´àmbit més procedimental com ara la llei que permet l´accés directe al divorci sense necessitat d´una separació prèvia o la possibilitat d´atorgar un règim de visites pel menor als seus familiars més propers, normalment avis o tiets. Aquests canvis han arribat inclús a l´àmbit del Dret Penal, amb un dur enfortiment de les penes en casos d´impagament de les pensions establertes en procediments de separació o divorci.
L´aplicació d´aquestes lleis ha vingut en general reforçada per la implicació de les institucions jurídiques fins el punt de crear jutjat especialitzats en matèria de Família (Barcelona té sis jutjats de famía, Mataró un). El Col.legi d´Advocats de Barcelona, per exemple, va crear l´any 2002 la Comisssió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família que treballa activament en aquest àmbit. Per la seva banda, l´Ajuntament de Matarò ha creat el Registre de Parelles d´unions estables de parella i ha celebrat matrimonis homosexuals.
Tot i l´extens camí fet en aquest àmbit, encara queda molt per fer. Ens podem qüestionar l´abast de l´aplicació d´algunes de les lleis mencionades, com ara la que possibiilita l´adopció per parelles homosexuals i que a la pràctica es limita a adopcions de nens nacionals, ja que si es pretenen adopcions intternacionals ens trobarem amb l´oposició del país d´origen. És per això que, en qualsevol cas, és necessari l´assessorament d´un professional del tema que ens informi degudaments dels nostres drets i opcions.