15 de jul. 2009

Advocacia Preventiva?

En l´enquesta que vàrem fer el mes passat als nostres amics, preguntàvem quan acudien a l´advocat. El 75% va respondre que només hi acudiria en cas de que el demandin o denunciïn i només el 25% va respondre que hi acudiria si tingués algun dubte legal, com a mesura preventiva. Els resultats plasmen la manca d´una visió de l´advocat com aquella persona que, no només ens pot ajudar a resoldre els problemes un cop ja hi estem ficats, sinó que ens pot ajudar a d´evitar-los.

Posem un exemple. Una persona que es vol comprar un pis. Normalment acudeix a una immobiliaria (que es quedarà una comissió desorbitada per la poca feina que fa) i hi confiarà la gestió i tramitació de la compra (i potser fins i tot la gestió per buscar la financiació de l´operació). Segurament no acudirà a l´advocat perquè l´operació ja té un cost prou alt com per afegir-hi els honoraris d´un advocat.

Doncs bé, possiblement el cost dels honoraris de l´advocat serien aproximadament uns 50 euros que són els que de mitjana costa una visita. Però potser aquests 50 euros estalvien molts mal de caps i molts més diners a aquella persona. L´ advocat, demanaria una nota simple de la finca que es pretén comprar (per comprovar el seu estat de càrregues i evitar sorpreses), revisaria les condicions de la hipoteca i les explicaria de forma transparent i entenedora aquella persona, de forma que conegués exactament el que està firmant. L´advocat revisaria o, en el seu cas, redactaria el contracte de reserva o d´arres (que normalment porten més problemes dels que ens pensem) i finalment revisaria l´escriptura notarial de compra, garantint el bon resultat de l´operació.

El mateix passa amb els contractes de lloguer. La revisió o redacció del contracte per part de l´advocat, garanteix que el mateix s´adequa a la llei i respecta els drets del propietari o llogater.

Potser els exemples que hem posat no són molt adequats per a la situació econòmica que passem, bé, posem un altre exemple més acord amb aquesta situació. Un acomiadament. No val la pena pagar aquests 50 euros de la visita de l´advocat per a conèixer i fer valdre els nostres drets com a treballador abans d´acceptar sense cap garantia la voluntat de l´empresa?.

El col.legi d´advocats de Barcelona ha fet campanyes publicitàries a la televisió i al cinema, fomentant aquest concepte d´advocacia preventiva. Nosaltres també apostem per fomentar aquest concepte que de segur, estalviarà molts conflictes.

2 de jul. 2009

"Los abogados suspenden a la justicia"

La revista Abogados, editada pel Consejo General de la Abogacía Española, publica el resultat d´una enquesta realitzada a 5.243 advocats sobre la seva opinió respecte a l´advocacia espanyola i la situació de la justícia.
Celebrem que la revista mostri tan clarament la greu crisis de l´administració de justícia, impropia del segle XXI.
El títol és l´enllaç a l´article complet.