20 de jul. 2011

QUÈ ÉS LA "LLEI ÒMNIBUS"?



La polèmica llei òmnibus pretén modificar d'una sola tacada prop de 90 lleis amb la finalitat, segons el Govern de la Generalitat, de simplificar i racionalitzar tràmits administratius que obstaculitzen l'activitat econòmica.

Els 631 articles d´aquest òmnibus, modifiquen desenes i desenes de lleis, la majoria d´elles aprovades pels anteriors governs i pretén fer-ho en una sola votació, evitant així el debat parlamentari i infringint principis constitucionals, pel que la tramitació de l´òmnibus és qüestionada pels experts en dret. El seu fons també s´ha guanyat molts enemics; col.legis professionals, ecologistes, personal sanitari, professors, s´han manifestat ja mostrant la seva oposició.
Les matèries i àmbits als que afecta la llei són ven diversos: la llei desprotegeix àrees considerades d'interès natural, com part del Cap de Creus, acaba amb la llei de Barris, limita l'accés a la sanitat pública dels nouvinguts, liberalitza aspectes de l'activitat comercial o prohibeix l´exercici de la prostitució a les carreteres.

En l'àmbit de la simplificació administrativa per a les empreses, aquesta llei proposa, per exemple, que l'empresa que vulgui emprendre una activitat econòmica pugui fer-ho sense esperar a comptar amb l'informe sobre impacte ambiental, cosa que sol tardar una mitjana de vuit mesos. L'empresa podria, en aquest cas, sol•licitar l'informe a l'administració i dur a terme l'activitat desitjada quedant subjecta a la tasca de control d'inspecció en relació amb l'impacte ambiental.

També es planteja suprimir o dissoldre organismes com ara el Consell Català de Foment de la Pau, el Laboratori General d'Assajos i Investigació i l'Institut d'Investigació Aplicada a l'Automòbil. La norma redueix també l'estructura d'organismes com el Consell Català de l'Audiovisual (CAC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i proposa eliminar atribucions del Consell Nacional de les Cultures i les Arts (CoNCA).

El govern de la Generalitat pretén aprovar aquest estiu aquesta llei, a la que s´han presentat més de tres mil esmenes i de la que cada dia en descobrim més coses als mitjans de comunicació.