26 de maig 2009

Els advocats i els temps que corren

Ja fa mesos que les revistes especialtzades en Dret van carregades d´articles que analitzen les repercussions que la situació económica actual té sobre els despatxos d´advocats. Hi ha opinions per a tots els gustos. Alguns creuen que la crisi no afecta negativament als despatxos, tot el contrari, entenen que és una situació beneficiosa, amb un augment de la litigiositat i que aquells
despatxos que sàpiguen posicionar-se en sortiran enfortits.



La gran majoria, però, entre els quals ens adherim, són de l´opinió que una situació de recessió económica no és bona absolutament per a ningú. Si bé és cert que hi ha àrees del Dret, com ara la mercantil o la laboral, que si poden patir un augment de casos, en general la litigiositat i l´activitat d´assessorament ha disminuït. La gent no disposa de diners i s´ho pensa molt abans d´invertir en un advocat privat, com ho demostra el fet que han augmentat les sol.licituts d´advocats d´ofici (19% en el Col.legi d´Advocats de Madrid, 20% en el de València i Barcelona).
Ha disminuit el nombre de divorcis i els que es tramiten són més conflictius; l´atur, les hipotèques i la situació del mercat immobiliari han fet disminuïr les demandes de divorcis. Pel contrari, s´ha produït un augment de les execucions hipotecaries i execucions per impagaments de pensions alimentícies o de les demandes de modificació de les mesures acordades en divorcis degut a un canvi de circumstàncies económiques.
En general, podríem dir que una cosa compensa l´altra.
A tota aquesta situació no hi ajuda la llastimosa imatge i percepció que en general dóna l´Administració de Justícia. Cada dia surten als mitjans de comunicació imatges d´expedients acumulats en jutjats que s´autoproclamen "desbordats" i les jutges amenacen amb noves vagues...
Tal i com posaba de manifest un cartell reivindicatiu als jutjats de Santa Coloma de Farners "menos Audis y más trabajar!".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada